Barevné golfové míčky – trend nebo bublina?

Barevné míčky na golf různé barvy

Se začátkem sezóny 2018 se ve světovém golfu objevil jeden zajímavý trend. Na výslunní se dostaly jasně barevné míčky na golf. Jak se zničehonic stalo, že greeny jsou najednou plné růžových, oranžových, zelených či žlutých golfových míčků?

Zkusili jsme zapátrat na internetu, abychom tomuto novému fenoménu přišli na kloub a vypadá to, že nejde jen o výkřik módy, jelikož v čele tohoto trendu stojí značky jako Titleist, Callaway, Volvik nebo Wilson.

Kam se poděly tradice?

Pokud nějaký sport stojí pevně na historických tradicích, pak je to golf. A tradice není radno ignorovat. Golf se od nepaměti hraje s bílými míčky. Ano, i v historii se dá najít pár výjimek, ale jedná se spíše o ojedinělé rebelské výkřiky méně slavných hráčů, kteří na sebe chtěli strhnout pozornost na okruhu PGA.

U bílých míčků ještě donedávna platilo, že pokud jste je na hřišti vytáhli, tak jste sklidili spíše úšklebky nebo posměšky a nikdo vás nebral vážně. Nicméně časy se mění.

Dnes s jasně křiklavými růžovými golfovými míčky hrají esa světového golfu. Namátkou vzpomeňme např. hvězdu LPGA Paulu Creamer nebo dvojnásobného vítěze Masters Bubbu Watsona, který ještě nedávno pálil s růžovými míčky Volvik (pozn. dnes už hraje opět s bílými míčky Titleist).

Ale i díky tomuto krátkému výstřelku se barevný míček na golf dostal do povědomí široké veřenojsti.

Barevné míčky na golf různé barvy
Do hry s barevnými míčky se vložily také největší značky světového golfu.

Evoluce míčků

Inovace golfových míčků se žene dopředu mílovými kroky. Pravda je, že dnes už ani tak nezáleží na modelu či značce, jelikož použité technologie jsou téměř identické. A právě proto se možná designéři upnuli k jediné logické možné změně – tedy barvě.

Pro volbu barevného golfového míčku pak hovoří věci jako je lepší viditelnost ve vzduchu, na fairwayi či v roughu). Změnou barvy se z míčku ale najednou stal také módní prvek. Pokud jste dáma, která miluje růžovou, proč si tedy nepořídit i růžové míčky na golf?

Může ale barva nějak ovlivnit vaši hru?

Věda a psychologie kolem barev

Kromě jasných argumentů ohledně lepší viditelnosti míčků se nám povedlo dohledat i pár zajímavých postřehů kolem barev. Nejzajímavější jsou studie související s psychologií, kdy barvy mohou ovlivnit naše rozpoložení na hřišti.

Teorie barev má mnoho úrovní, ale pro základní rozdělení si však vystačíme s barvami teplými a studenými. Teplé barvy jako např. červená, oranžová a žlutá jsou nejčastěji spojovány s pocity nadšení, energie nebo intenzita. Zatímco studené barvy modrá nebo zelená v nás vyvolávají pocit klidu a mírumilovnosti.

Takže ačkoliv se jádro barevných míčků nijak neliší od bílých, tak podle této teorie psychologie barev by skutečně mohly mít určitý efekt na náš odpal, když pokládáme míček na týčko.

Kde je pravda?

Ačkoliv sami příliš nevěříme tomu, že by barva golfového míčku mohla výrazněji ovlivnit náš výkon jedním či druhým směrem, tak určitě budeme tento fenomén nadále sledovat. Zatím si stojíme za tím, že se jedná spíše o praktickou vychytávku pro lepší viditelnost a možnost odlišení se ve flightu.

Pokud však uděláte pro zlepšení cokoliv, zapátrejte více v psychologii barev a vyberte si takovou, které vás před odpalem hodí do největší pohody.

Hezkou hru!