Co zakousnout během hry golfu?

Často kladená otázka, co jíst během golfu, by měla být zodpovězena pomocí další otázky: „Na které jste jamce?“ Strava by se během hry měla měnit.

Než začnete hrát, dejte si jídlo plné bílkovin (vejce, libové maso, ryby), zdravé tuky (losos, avokádo, ořechy), komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem (ovoce, zelenina a fazole). Zařadit můžete také brambory nebo rýži. Co jíte dále během hry záleží na tom, na které jamce zrovna jste.

„Strategie super šestky“ je nejlepší sázkou pro optimální výkon. Pokud se rozhodnete jíst během prvních 6 jamek, chcete si udržet hladinu energie. Nejlépe uděláte, když si dáte jídlo s nízkým obsahem sacharidů. Dobrá a rychlá svačina se může skládat např. z jablka nebo hrušky s hrstí ořechů. Vláknina z ovoce a tuky z ořechů se tráví pomalu a udrží hladinu energie stabilní po delší dobu.

Cílem pro následujích 6 jamek (7 až 12) je udržet si sílu. Nejlépe jídlem, které poskytuje rovnováhu bílkovin, sacharidů a tuků. Sáhněte např. po celozrnném chlebu s tuňákem, nebo kuřecím masem. Rychlou alternativou může být také proteinový koktejl s banánem.

Během jedné hry můžete spálit až 1 500 kalorií! Photo credit @Gorilla Golf Blog

Na finálních 6 jamek je důležité poskytnou tělu nával energie. To proto, abyste se dokázali koncentrovat na poslední odpaly. Doporučujeme občerstvení s vysokým obsahem sacharidů jako např. sušené ovoce nebo iontové nápoje s nízkým obsahem cukru. Takto dopřejete svalům a mozku okamžitý nával energie. Zkusit můžete i kofein ve formě černého či zeleného čaje. Kofein stimuluje hlavní nervový systém a zvyšuje celkovou koncentraci.

Jaká je realita?

Takto by tedy mohl vypadat optimální jídelníček během jedné hry. Nicméně každodenní realita je trošku jinde. Je nepravděpodobné, abyste snědli během hry tři celá jídla. Zkuste si ale příště vzít s sebou do bagu rychlé občerstvení.

Přírodní beef jerky je dobrá volba pro začátek hry. V průběhu pak proteinová tyčinka nebo ovoce. A na konec hry si připravte iontový nápoj jako rychlý zdroj energie. Rozhodně vynechte čokoládové tyčinky.

A co si dát až dohrajete? „Jeden čepík“ zní sice krásně, ale mějte na paměti, že narušuje regeneraci svalů a podporuje dehydrataci. Jídlo po hře by mělo být, stejně jako na začátku, plné kvalitních bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů. A to vše zapít lahodnou minerálkou!