Domácí posilování pro golfistky

Silná spodní část těla poskytuje stabilní základ síly pro golfový švih, ale silná ramena, ruce a zápěstí jsou stejně důležitá pro správné provedení golfové rány. Silné ruce nepřidají pouze na síle, ale napomáhají také správnému provedení švihu společně s kontrolou a načasováním.

Pokud jsou vaše ramena slabá a při švihu nemají dostatečnou rotaci, tak se zápěstní extensory (svaly které vedou až k předloktí) mohou uvolnit, což může vést až ke chronickým zraněním jako např. golfový loket. Využijte proto přicházející zimu a připravte se na novou golfovou sezónu!

Následující cviky na ruce provádějte třikrát týdně za pomocí gumy na cvičení nebo činek, pokud vám vyhovují lépe. Cvičte vždy 2 série po 15 opakování. Používejte pomalé a kontrolované pohyby.

 

Biceps

Příprava
Stůjte s nohama roztaženýma na úrovni ramen. V každé ruce držte konec posilovací gumy. Obě dvě nohy umístěte na střed gumy. Ruce nechte viset podél těla, dlaně míří dopředu. Ujistěte se že na vaší pravé straně je guma natažená zatímco taháte za gumu vlevo.

Cvik

Zatněte břicho, vydechněte a přitáhněte vaši pravou ruku přímo směrem k ramenu tím, že pokrčíte loket. Držte ruku blízko u těla. Nadechněte se a narovnejte loket, stažením ruky do startovací polohy. Opakujte, poté vyměňte ruce.

biceps

 Cvik na biceps

 

Triceps

Příprava
Konce posilovací gumy držte v každé ruce, stůjte v pozici výpadu s levou nohou vepředu a na středu gumy, nohy na šířku pasu, prsty směřují dopředu. Levou ruku položte na levé stehno pro podporu zad, vrchní část těla mírně nakloňte diagonálně dopředu. Obě dvě kolena mírně pokrčte.

Cvik

Natáhněte pravou ruku tím, že narovnáte loket a tlačíte směrem dozadu. Pohyb končí pravou rukou směřující od těla. Opakujte, poté vyměňte ruce.

triceps

 Cvik na triceps

 

Ramena

Příprava
Postavte se na střed posilovací gumy s nohama na úrovni ramen a v každé ruce držte konec gumy. Zvedněte levou ruku k levému ramenu, dlaně směřují dovnitř. Ruku zvedněte směrem nad hlavu tak, že bude ve vertikální poloze. Pravé rameno držte dole pro lepší stabilitu.

Cvik
Držte levou ruku rovně, pokrčte rameny tím, že nadzvednete levou lopatku. Poté relaxujte. Opakujte, soustřeďte se, abyste drželi lopatky blízko u hrudního koše. Poté vyměňte strany.

ramena

 Cvik na ramena