Golfové pojmy: co je to divot?

Jak vypadá golfový divot

Kdo nebo co je divot v golfu a máme ho při hře dělat nebo nikoliv. Jak by měl takový divot správně vypadat a kterou holí by se měl provádět se dozvíte na následujících řádcích.

Divot? Určitě ano, prosím

Divot byste měli udělat s každou holí. Jediná výjimka patří driveru a putteru. Jde totiž o jediné golfové hole, které se v moment impaktu (dotyk s míčkem) pohybují směrem nahoru. Ostatní hole – tedy železa, hybridy i dřeva směřují v momentě úderu dolů.

Hezky si můžete divot prohlédnout na vloženém videu. Takto hraje profík Rory McIlroy. Hlava hole jako první odpálí míček a až teprve pak dochází ke kontaktu s trávníkem a táhne se daleko za startovní pozici míčku. Během táhnutí vysekává kus trávy (drn) – tzv. divot. Někdy také česky označován jako řízek.

Jak se udělá divot

V moment úderu směřuje hlava hole neustále směrem dolů. Je tedy logické, že musí zasáhnout zem a vytvořit vyseknutý drn. S kratšími holemi musíte počítat s tím, že divoty budou kratší a hlubší.

Správná a špatná mechanika odpalu

Pro správný úder je důležité, aby hlava hole udeřila při pohybu dolů nejdříve míč a až poté se zasekla do země a vytvořila drn. Tření mezi míčkem a holí vytvoří zpětnou rotaci a také stoupání míčku. Rotace a výška úderu je pak přímo závislá na loftu hole.

Špatný úder jste zahráli ve chvíli, kdy se hlava hole dotkla země před míčkem. Mezi míček a hůl se tak dostává tráva a zemina, které mají za následek to, že míček má po odpálení menší rotaci i výšku. Kontaktem se zemí také ztratíte rychlost, takže míček poletí výrazně pomaleji.

Co je to golfový divot a řízek
Takto by měl vypadat perfektní divot

Jak to hrací profíci

Profesionálové vytvářejí divoty dokonce i když hrají z týčka. Moc dobře totiž vědí, že divot rovná se skoro perfektně trefený míček. Mějte však na paměti, že není třeba udělat žádnou velkou díru jako bagrem. Bohatě stačí, aby hlava hole pouze pohladila zem.

Pokud si chcete zapamatovat jedinou věc, tak si zapište, že divot má začínat až za polohou míčku, nikdy ne před ní. Ihned tak poznáte, jak dobře nebo špatně jste trefili míček.

Hezkou hru!

Článek byl připraven ve spolupráci s Lukášem Hartmannem z Jamkoviště.cz