Golfový hendikep v roce 2020

Jsou to již téměř dva roky, co byly oznámeny změny, které přinese od roku 2020 nový systém World Handicap System. Jelikož se nezadržitelně blíží konec roku, pojďme si změny, které se dotknou všech golfistů, představit:

Základní charakteristiky nového systému
– hráčův hendikep bude vypočítán jako průměr osmi nejlepších z posledních dvaceti odehraných výsledků
– kromě toho systém obsahuje několik pojistek s ohledem na dříve dosažené výsledky či hendikep
– do výpočtu budou zahrnuty jak soutěžní, tak nesoutěžní výsledky
– hendikepy budou upravovány okamžitě po každém kole
– díky globálnímu využívání USGA Course and Slope Ratingu bude hendikep plně přenositelný na všechna hřiště ve světě
– případně bude možno zohlednit vliv, který na výkon hráče mělo počasí nebo abnormální stav hřiště
– maximální skóre na jamce uvažované pro hendikepové účely bude odpovídat zisku 0 Stablefordových bodů (nett double bogey) – stejně jako v rámci současného hendikepového systému EGA
nejvyšší hendikep pro muže i ženy bude mít jednotnou hodnotu 54

Jak se vás tato změna dotkne?
V principu nijak. Pouze dojde po zavedení nového systému ke skokové změně hendikepu hráčů. I nadále budeme mít jeden hendikep, který se mu bude průběžně měnit. Samotný výpočet bude řešit server ČGF – stejně jako doposud. Jedinou změnou, na kterou si hráči budou muset zvyknou, je dynamika úpravy HCP. Například právě odehrané špatné kolo nemusí jejich hendikep vůbec změnit, protože do výpočtu nebude zahrnuto, nebo se naopak jejich hendikep změní, i kdyby se podle stávající metodiky nepohnul. Obecně lze očekávat rychlejší reakci hendikepů na zlepšenou výkonnost, určitou rezistenci proti zvyšování u dočasného propadu výkonnosti a naopak razantnější odezvu při dlouhodobém zhoršení výkonnosti.