Jak se měnilo golfové oblečení a golfová móda?

Historie golfové módy

Technologie a vybavení nejsou jediné, co se v historii golfu velmi výrazně změnilo. Obrovskými změnami prošla také golfová móda, proto vás vezmeme na velký výlet do historie golfového oblečení. 

Jedno pojítko však zůstalo zachováno. Golf zůstává hrou gentlemanů a businessmanů, a proto byste i dnes měli dodržovat základní pravidla oblékání a na golf vyrazit vždy slušně oblečeni.

Rok 1900

Začátky ovlivnily povětrnostní podmínky, které ve Skotsku panovaly. Golfisté se inspirovali u předky ověřených modelů, které je dobře chránily proti živlům přírody. Těžká tvídová saka a vyboulené kalhoty a někdy dokonce i kabát do pasu hru vůbec neulehčily. Spíše naopak, ale hráči zůstali aspoň v teple.

Jak se obléci na golf 1900

Rok 1920

Golf nabírá na popularitě, ale drží si výsadní postavení gentlemanské hry. Zámožní hráči volí exkluzivnější outfity, aby byly na první pohled rozpoznatelní oproti amatérským hráčům. Dobře oblečený hráč většinou nosil pumpky, podkolenka s károvaným vzorem, dvoubarevné boty, košili a kravatu.

Jak se obléci na golf 1920

Rok 1930

V roce 1930 ustupují pumpky z módy a nahrazují je flanelové kalhoty. Převážně světlé nebo šedé barvy. Důvod byl hlavně praktický. Hodně golfistů šlo totiž hrát golf rovnou z práce. Pomalu ustupují také vázanky a díky vlně veder, která zasáhla USA, se do golfu dostaly i méně formální, lehčí a hlavně vzdušnější kousky oblečení.

Jak se obléci na golf 1930

Rok 1940

V této době se golfový outfit poprvé přibližuje dnešnímu zažitému standardu. Vlněné triko s krátkým rukávem, volné kalhoty různých barev, masivní boty se spiky a k tomu střihy bundy, která byla inspirována slavným generálem Eisenhowerem z 2. světové války. Začínají se také poprvé objevovat golfové kraťasy a šortky.

Jak se obléci na golf 1940

Rok 1950

Z usedlých a monotónně oblečených golfistů se najednou stávají načančaní pávové. Padesátá léta v golfu zasáhla barevná vlna. Golfová trička vychází z polo triček, které připravil Lacoste pro tenisty a hrají všemi barvami. Největší módní ikonou byl sám král golfu – Arnold Palmer. Klasické polo tričko, přiléhavé lehké kalhoty a oxfordky dávaly vyniknout jeho atletické postavě.

Jak se obléci na golf 1950

Rok 1960

K divokým barvám z předchozí dekády přibyly poprvé také syntetické materiály jako nylon a polyster – v hnědé, oranžové a žluté barvě. Vznikly tak dva naprosto rozdílné světy. Zatímco caddies vypadali jako hipíci, tak hráči jako Tom Jones na vystoupení ve Vegas. Našly se však i výjimky jako např. Gary Player, který záměrně barevnou módu ignoroval a na protest hrál celý v černém.

Jak se obléci na golf 1960

Rok 1970

Jde snad s nejhorší období pro golfovou módu a možná pro módu vůbec. K divokým a už naprosto nesmyslným barevným kombinacím se přidal rolák, který se začal nosit v kancelářích a dostal se také na golfová hřiště. Razítko na celou tuhle příšernost pak dal zubovitý vzor, který se objevoval na kalhotách i tričkách. Děs a hrůza.

Jak se obléci na golf 1970

Rok 1980

Nová éra byla zahájena společně s filmem Caddyshack. Veselá taškařice z golfového prostředí rozhoupala novou vlnu zájmu o golf a překvapivě i návrat k tradičním módním hodnotám. S drobnou změnou. Poprvé se objevují funkční technologie. Trika, která odvádí pot z povrchu těla, větruodolné bundy a také boty z nepromokavé kůže. FootJoy poprvé představil DryJoys.

Jak se obléci na golf 1980

Rok 1990

Dekáda sponzorovaného partnerství s profesionálními hráči změnila golf nadobro. Profíci se prohání v barvách svých sponzorů s výraznými logy na oblečení. Nicméně proti hrůzným létům kolem roku 1970 je vše pod přísným dohledem módních návrhářů a najednou i barevně slazené pumpky, jako odkaz na počátek módy, vypadají na hráčích skvěle.

Jak se obléci na golf 1990

Rok 2000 až současnost

Golfová móda se stává úrodnou půdou pro vznik nových moderních technologií v oblečení. Látky, které blokují UV záření, kalhoty s větracími průduchy, nepromokavé zipy jsou jen základní výčet desítek technologií, které na nás značky chrlí. Díky celebritám a internetu se z golfového oblečení a módy stává celosvětový miliardový business.

Jak se obléci na golf 2000 až současnost

Hezkou hru!