Jak vybrat ten pravý golfový bag

Jednou z mála nevýhod golfu je, že si musíme své hole nosit s sebou. Upřímně neexistuje golfový bag, který by měl přímý vliv na zlepšení hry. Je to čistě na vás, jaký bag si za svůj vyvolený.

Ceny a funkce golfových bagů se ovšem diametrálně liší. Už jsou pryč doby, kdy hráči od svého bagu očekávali pouze jedinou funkci. A sice že jim bude sloužit jako nástroj pro nošení golfových holí, pár míčků a týček.

V dnešní době si můžete vybírat z řady materiálů:

  • kožené,
  • nylonové,
  • polyesterové
  • waterproof a mnoho dalších.

Poslední z výčtu oceníte, pokud hrajete i v dešti. Představíme vám, jaké golfové bagy je v dnešní době vůbec možné sehnat, jejich výhody a nevýhody.

Tréninkové bagy

Ukázka tréninkových bagů

Jsou extrémně lehké, tenké a skladné, což v dnešní hektické době se stalo velice populární hlavně mezi golfisty, kteří si chtějí jít po práci zahrát pouze pár jamek a nechtějí se tahat s celým setem.

Existují i typy tréninkových bagů, které mají nožičky jako klasické bagy na nošení, pro snadné odložení. Nevýhodou typu tohoto bagu je, že většinou není vybaven ochranou proti dešti.

Bagy na nošení

Ukázka bagů na nošení Callaway

Jsou větší a těžší než tréninkové bagy. Mají také nožičky, které slouží jako stabilní opora při odložení bagu. Při výběru stand bagu doporučujeme, abyste si zjistili celkovou váhu bagu, která může mít vliv na únavu na posledních pár jamkách vaší rundy.

Dalším důležitým parametrem velikost organizéru na golfové hole (počet komor). Je důležité si zvolit takový počet, aby se vám tam vešly všechny hole, a přitom se o sebe moc neodíraly. Výhodou je také tzv. kapsa na cennosti, která je vybavena fleecový materiálem, který je šetrný např. k displaji mobilního telefonu (dejte si jen pozor aby tato kapsa byla voděodolná).

Součástí bagů na nošení bývá zpravidla také kryt proti dešti, který chrání golfové hole v deštivém počasí. Za největší výhodu však považujeme všestrannost, bag se dá využít jak na nošení, ale také na golfový vozík – nové modely mají uchycení nožiček pomocí popruhu na suchý zip nebo gumových oček, takže se už nestává, že by bag na vozíku nedržel.

Bag na vozík

Ukázka bagů na vozík

Jsou speciálně navrženy na golfový vozík, tak aby byly maximálně stabilní. Váha zpravidla bývá 5 a více kilogramů. Bagy mají velký počet kapes (6 a více), mezi které patří např. kapsa na golfové oblečení – prostor pro waterproof oblečení do špatného počasí.

Kryt proti dešti bývá rovněž součástí. Jelikož jsou tyto bagy vyrobeny z odolných materiálu, bývají tak odolnější vůči dešti než bagy na nošení. Výhodou je, když jsou bagy vybaveny 14ti dílným organizérem na golfové hole – každá hůl má svou komoru – nedochází tak ke zbytečnému odírání holi o sebe.

Tour bagy

Ukázka „Tour bagů“

Největší a zároveň nejdražší typ golfových bagů. Mívají v průměru cca 25 cm a váží až 15 kg. Nejčastěji jsou používány profesionálními hráči, kteří se nemusejí starat o váhu a zároveň potřebují dostatečný skladovací prostor pro své golfové vybavení a oblečení.

Počet kapes odpovídá váze a velikosti. Tour bagy rovněž dobře pasují na golfové vozíky. Nedoporučujeme tento typ bagů pro rekreační hráče, protože poměr cena/výkon/vzhled za to nestojí.

Cestovní bagy

Ukázka bagů na cestování

Cestovní bagy jsou určeny hlavně pro přepravu golfových holí, aby nedošlo k jejich poškození. Travel bagy jsou vhodné na nošení a můžete je uložit i na golfový vozík.

Jsou vyrobeny z odolných materiálů, takže se jen neopotřebí. Jsou vybaveny vnitřním polstrováním, které chrání hole. Pokud má bag in-line kolečka, ušetří vám to spoustu nervů.

Při rozhodování jaký cestovní bag zvolit doporučujeme rovněž zvážit zda má bag vnitřní a vnější stahovacími popruhy, které pomáhají, aby se golfový bag příliš nehýbal. Rovněž oceníte větší počet madel, které usnadní manipulaci. Pokud má cestovní bag kapsu na golfové boty, je to výhoda.

Obal na boty

Obal na boty je používán většinou golfistů, kteří nechtějí mít špinavý kufr auta a zároveň izoluje od případného odéru bot. Jedná se i o skvělý dárek, který ocení každý golfista. Při výběru dbejte na to, aby byl obal vybaven ventilovanými panely a umožňoval, tak proudění vzduchu dovnitř a ven.