Nová golfová etiketa

Nedávno jsme se v článku zaměřili, jak se co nejlépe chovat na hřišti, ale i golfová etiketa se neustále mění a vyvíjí a není na škodu si připomenout i pár nepsaných pravidel, která se na hřišti hodí dodržovat.

Golf je jedinečný v tom, že má velké množství tradic. Některé základy slušného chování platí dnes, stejně jako při samotných začátcích golfu. Ale jako všechno, co trvá staletí, tak i u golfu je třeba pozměnit pár staromódních detailů, které už neodpovídají potřebám moderní doby.

Technologie

Mobilní telefony se staly neoddělitelnou součástí našich životů. Takže prosit každého hráče, aby telefon vypnul, je zkrátka nemožné. Právě proto se snažte nekoukat do telefonu každou vteřinu.

Nastavte si tichý režim s vibracemi. Čas od času si telefon zkontrolujte, popřípadě odepište na sms. Nejdůležitější je ale nedovolit, aby váš telefon zpomaloval hru. Ujistěte se, že je vaše tempo v souladu s ostatními hráči (a to i s těmi za vámi). Pokud vám to situace dovolí, tak nejlepší varianta je telefon nevytahovat a nerozptylovat se.

Svět se za těch pár hodin, kdy nebudete na příjmu, otáčet nepřestane.

Oblečení

Vždy záleželo na tom, co mají golfisté na sobě. A platí to i dodnes, i když se pravidla oblékání už trošičku uvolnila. I přesto se ale sluší na partičku golfu s přáteli hezky obléci. Bermudy a žabky si nechte domů na zahradu. Snažte se vyhýbat zbytečně obscénně velkým značkám na čepicích a tričkách. Golf je elegantní a gentlemanský sport, respektujme to!

Ve vytahaným kraťasech prostě elegantně vypadat nikdy nebudete…

Emotivní projevy

Neprojevujte na hřišti zbytečně příliš mnoho emocí. Lámání či zahazování holí je tabu. Je samozřejmé, že lidé jsou se svým výkonem spokojeni, nebo ne.
To ale neznamená, že budete jásat jako na fotbale, když máte svůj den nebo naopak do všeho kolem sebe mlátit a nadávat, když se vám nedaří. Všeho s mírou.

A rozhodně nebuďte nikdy ten, kdo se směje, když se vašemu soupeři nedaří.

Výměna holí

Dotýkat se holí jiných hráčů bylo kdysi velké tabu. Dnes už je zcela běžné, že si hráči mezi sebou hole půjčí. Avšak vypůjčení vybavení ostatních hráčů během hry je stále proti pravidlům. Pamatujte na to a hezkou hru!