Technologie golfového oblečení NIKE

Technologie použité při výrobě golfového oblečení Nike se dělí na tři základní kategorie.

  • Nike DRI-FIT– Udržuje v suchu a chladu
  • Nike THERMA-FIT – Udržuje v suchu a teple
  • Nike STORM-FIT – Udržuje v suchu a chrání před povětrnostními vlivy

Každá z technologií se dále dělí dílčí kategorie, které vám příblížíme.

Nike DRI-FIT

Ukázka oblečení s technologií DRI-FIT photo credit @Nike

Nike Sphere Cool
Příjemně chladí. Struktura materiálu a střih oděvu vytváří mezi tělem a oděvem mezeru. Vzduch proudí dovnitř a v mezeře koluje. Proudí přes pot na pokožce a tím maximalizuje jeho vypařování a následně ochlazování těla.

Nike Sphere React Cool
Poskytuje 3D efekt. Struktura vláken je na počátku tréninku uzavřená. V momentě, kdy se tělo zahřeje a začne odpařovat pot, vlákno se rozestoupí a vytvoří mezírky, čímž umožní rychlejší odpaření podu a ochlazení. Při závěrečné fázi tréninku, kdy tělo začíná chladnout, struktura vláken se zatáhne a svaly tak neprostydnou.

Nike Sphere Macro React
Opravdu unikátní technologie. Při zahřátí dojde k úplnému nadzvednutí chlopní, které jsou umístěny na zádech (Místo, kde se kumuluje teplo). Tím dojde k okamžitému ochlazení a intenzivnímu odpařování potu jak z povrchu těla, tak látky.

Když je tělo suché, chlopně si opět „sednou“ a uzavřou se. V podstatě lze říci, že si materiál sám reguluje intenzitu ventilace – ochlazování a odpařování, podle tělesné teploty.

Dri-FIT
Exkluzivní materiál firmy NIKE uzpůsobený pro odvádění vlhkosti. K odvádění vlhkosti (potu) z povrchu těla využívá jedinečné kombinace vodu odpuzujících (hydrofobních) a vodu přitahujících (hydrofilních) vrstev. Vlhkost, která se vytváří na povrchu těla, rychle prochází první vrstvou. Tato vrstva vlhkost neabsorbuje ani nezadržuje.

Namísto toho funguje jako čerpadlo či sběrač a vlhkost předává do druhé vrstvy. Druhá vrstva vlhkost rozptyluje, rozprostírá ji po velké ploše, aby se tak rychle vypařila. Kromě výborných vlastností při odvádění vlhkosti se rovněž vyznačuje odolností vůči větru, pružností a stálostí. Je stoprocentně prodyšný.

Nike Sphere Dry
Udržuje sportovce v suchu, aniž by se oděv lepil na tělo. Struktura rubové strany materiálu odvádí pot z pokožky na povrch oděvu, kde se rychle vypařuje. Struktura rovněž drží povrch materiálu v určité vzdálenosti od pokožky, takže se nelepí na tělo. Střih udržuje vzduchovou mezeru mezi tělem a látkou.

Nike Sphere React Dry
Materiál obsahuje mikrovlákno, které odvadi pot na povrch materiálu, odkud se rychle odpařuje, navíc je struktura tkaniny tvořena 3D vrcholky, čímž je značně snížena přilnavost vlhké látky k pokožce a vlhkost se pak odpařuje mnohem snadněji.

 

Nike THERMA-FIT

Ukázka oblečení s technologií THERMA-FIT photo credit @Nike

Therma-FIT
Materiály Therma F.I.T. se vyznačují tepelně izolačními vlastnostmi bez pocitu „nabalenosti“ během závodu či tréninku. Jemnou metodou tkaní mikroskopických vláken vzniká vícevrstvá struktura s malinkými izolačními mezírkami. Tato struktura nedovoluje chladu ani větru proniknout dovnitř, pára z potu ovšem snadno uniká ven. Materiál je velice lehký a díky pružnosti mikrovláken není objemný.

Nike Sphere Thermal
Zahřívá bez tlustých a těžkých vrstev. Struktura materiálu vytváří mezi tělem a oděvem mezeru. Štíhlý střih a přesný tvar oděvu pomáhá udržovat vzduch v této mezeře, kde se může výborně zahřívat tělesným teplem.

 

Nike STORM-FIT

Ukázka oblečení s technologií STORM-FIT photo credit @Nike

Clima-FIT
Tento materiál je složen ze speciálních vrstev mikrovláken a ustavuje nový standard pro vodovzdorné a zároveň prodyšné tkaniny. Velice jemná mikrovlákna jsou těsně vměstnána do tkané struktury.

Mezi nimi jsou ponechány minimální mezery, příliš malé na to, aby jimi prošla voda ve formě kapek či sněhu, ovšem dostatečně velké, aby jimi mohl unikat pot ve formě vodní páry. Díky mikrovláknité struktuře je materiál velice lehký, vodovzdorný, neomezuje pohyb a je vysoce prodyšný.

Storm-FIT 5
Vícevrstvé vysoce vodotěsné mikrovlákno, vytvořené pro extrémní povětrnostní vlivy. Chrání organismus před deštěm, sněhem a chladem, a zároveň dovoluje pokožce dýchat. Voděodolnost do vodního sloupce 5000 mm.

Storm-FIT 10
Vícevrstvé vysoce vodotěsné mikrovlákno, vytvořené pro extrémní povětrnostní vlivy. Chrání organismus před deštěm, sněhem a chladem, a zároveň dovoluje pokožce dýchat. Voděodolnost do vodního sloupce 10 000 mm.

Storm-FIT 20
Vícevrstvé vysoce vodotěsné mikrovlákno, vytvořené pro extrémní povětrnostní vlivy. Chrání organismus před deštěm, sněhem a chladem, a zároveň dovoluje pokožce dýchat. Voděodolnost do vodního sloupce 20 000 mm.

Nike Sphere (React) Pro
Prodyšný, větru a vodě odolný materiál, který se nelepí na tělo. Reguluje vlhko a usnadňuje odpařování při zachování odolnosti proti vnějším vlivům. Vhodný do nepohody. Udrží v suchu a teple.