5 základních pravidel golfové etikety

Byli jste pozváni kamarádem, rodinným příslušníkem nebo nadřízeným na partičku golfu? Jste nadšení, ale zároveň máte obavy, abyste se neztrapnili, protože si nejste úplně jisti golfovými pravidly? Nezoufejte, jsme tady pro vás.

Pokud se budete řídit pěti základními radami, vše bude v pořádku.

1. Neloudejte se

Pokud nebudete zbytečně zdržovat, spoluhráči si vás oblíbí. To ale neznamená, že odpal musíte uspěchat nebo se honit za míčkem. Klidně si vyzkoušejte pár švihů nanečisto a buďte připraveni, když je řada na vás. Nemluvte na nikoho, kdo se chystá odpálit

Při přátelské partičce golfu se krátké paty (okolo půl metru) odpouští. Pokud vám někdo řekne: „To je dobrý.“ rozumí se tím, že váš pat pravděpodobně zvládnete a můžete si míček vzít.

Tempo hry ohlídáte, když zůstanete přibližně půl jamky pozadu za skupinou před vámi.

2. Buďte připraveni

Kdyby všichni golfisté odpalovali najednou, nastal by zmatek. Proto buďte připraveni, když přijde řada na vás. Hráč, který měl nejlepší skóre na předešlé jamce, má čest začít jako první. Poté platí obecné pravidlo, že kdo je od jamky nejdále, hraje jako další. 

Mějte na paměti, že pokud hrajete tzv. ready golf, tak hraje kdokoliv, kdo je připraven k odpalu.

Jakmile jste na greenu, nezapomeňte na praporkovou tyč. Obsluhování tyče je kapitola sama o sobě. Pro začátek vám ale stačí tyč vytáhnout a odložit ji tak, aby ji nikdo z patujících nemohl zasáhnout. Jakmile opouštíte green, vraťte tyč zpět do jamky.
obrazky-telo

Behěm odpalu na nikoho nemluvte

3. Nezraňte nikoho! Křičte „Fore!“

Může se stát, že tenhle výraz budete používat při začátcích docela často. Výraz „fore“ prakticky znamená pozor. Používá se zejména tehdy, když hráč odpálí míček, který by mohl dopadnout v blízkosti jiných hráčů. Hned jakmile si uvědomíte, že míček má možnost zasáhnout někoho jiného, křičte. 

OPRAVDU KŘIČTE. Musíte zakřičet z plných plic, jinak nikomu nepomůžete. Je to převážně varování pro ostatní. Pokud udáte i směr míčku, bude to jen dobře např.: „Fore vpravo!“ či „Fore vlevo!“. Čím přesnější, tím lepší.

4. Pečujte o hřiště

Za tím, aby golfové hřiště vypadalo, tak jak vypadá, je kus tvrdé práce. Proto je i na vás, abyste se o něj řádně starali. Pokud jedete v golfovém vozíku, nejdříve zjistěte, zda se s ním může jezdit na trávě nebo pouze na vyznačených cestičkách. Nikdy nejezděte v blízkosti greenu

Pokud na hřišti vyseknete drn (kus odseknutého trávníku po odpalu) opatrně jej na stejném místě zasaďte zpět. Pokud se vám povede trefit green, poproste spoluhráče, aby vám poprvé ukázali, jak pomocí vypichovátka správně odstranit tzv. pitch mark (stopa po dopadu míčku). A v neposlední řadě se ujistěte, že po odpalu z bankru jej řádně uhrabete.

5. Pozor kde stojíte

Pokud se hráči příliš starají o to, kde kdo stojí, je to z důvodu, že nechtějí nikoho zranit. Zároveň si hlídají, aby nikdo nerušil jejich koncentraci při odpalu. Abyste nevyčnívali, stůjte pár metrů na straně za míčkem

Určitě dávejte pozor, když je hráč v bankru. Držte se raději stranou. Odpal z bankru vyletí rychle a může letět kamkoliv. Na greenu nevstupujte do výhledu hráče, který se chystá patovat. 

Pokud se budete řídit těmito základními radami, určitě si vaši první partičku golfu pořádně užijete. Hezkou hru!