Jak vybrat golfové míčky

Když vybíráte golfové míčky, zaměřte se na několik klíčových parametrů:

Výkonnost

Golfové míčky se navrhují s ohledem na různé styly hry a úrovně dovedností hráčů. Pro trénink odpalů do sítě jsou plně dostačující 2-vrstvé míčky. Na chipping a putting doporučujeme 3-vrstvé míčky – lépe se kontrolují, spin při krátké hře, a při puttování mají lepší zpětnou vazbu.

Kvalita konstrukce

Golfové míčky se liší podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny, a podle způsobu výroby. Základní dělení míčků je na: 2-vrstvé míčky (vhodné na trénink a pro začínající golfisty), 3-vrstvé míčky (vhodné pro pokročilé hráče, s těmito míčky se lépe kontroluje vzdálenost / spin a jsou pocitově lepší na puttování), 4-vrstvé míčky (podobné vlastnosti jako u 3-vrstvých míčků s tím, že jsou náchylnější na špatně trefenou ránu – více se projevuje nepřesnost). Výše uvedené parametry ovlivňují letové vlastnosti míčku, jeho výdrž a stabilitu.

Trvanlivost

Golfové míčky by měly být dostatečně odolné, aby vydržely mnoho úderů bez výrazné ztráty výkonu. Obecně platí, že čím měkčí míček (více vrstev) tím je náchylnější na oděrky a ztrátu laku.

Cena

Cena není vždy rozhodujícím faktorem, pro začínající golfisty doporučujeme míčky do 990 Kč (Golfové míčky pro začátečníky), pro středně pokročilé 990-1590 Kč (Míčky pro středně pokročilé) a u výkonnostních hráčů je to už preference dané značky a cena nehraje roli – neztrácí tolik míčky (Míčky pro výkonostní hráče).

Nejdražší golfový míček na světě vyrobila firma Honma Golf. Míček obsahuje 456 diamantů a má hodnotu kolem 161 000 USD.

Fotografie Cristina Anne Costello