7 tipů, jak se zlepšit v golfu

Golf není vůbec jednoduchá hra. Pokud chcete hrát jen jednou nebo dvakrát do roka s kamarády – směle do toho. Pokud si ale myslíte, že je na čase se zlepšit, čtěte dál. Máme pro vás 7 tipů, jak na to.

1) Základy

Je naprosto jasné, že potřebujete znát absolutně skvěle základy golfu. Věci jako úchop hole, rovnováha, postoj atd. Jak moc jste si zde jistí v kramflecích?

Nikdo nechce samotným základům věnovat příliš mnoho času, protože nejsou dostatečně „cool“. Pokud se ale chcete zlepšit, jsou naprosto nutné.

2) Nechte si poradit

Nejdříve dobrá zpráva. Pravděpodobně při vašem švihu nepotřebujete pomoct úplně se vším. Je to jen pár věcí, které tvoří 80 % vašich problémů.

Je velmi těžké být objektivní ohledně vlastních chyb při švihu. Proto budete potřebovat pomoc. Neříkáme, abyste hned volali Tigera Woodse, naprosto bohatě postačí místní profík, nebo trenér vašeho klubu.

Profesionál vám zcela okamžitě řekne, jak se můžete zlepšit, v co nejkratším čase.

3) Chybí vám oddanost

Pokud nejste odhodláni zlepšit svoji hru, pravděpodobně k tomu nedojde. Překvapivě je to velmi jednoduché.

Když se pro něco odhodláte, věci se dají do pohybu. Už to není o vnějších pocitech, nebo okolnostech. Zkrátka a jednoduše uděláte to, co je potřeba. Pokud budete muset trénovat v dešti, nebo zůstat na hřišti o něco déle, uděláte to. Věřte si, zakousněte se a dokážete to.

Jen jedna lekce s trenérem vás posune o velký skok dopředu!

4) Trénujte

Zcela upřímně. Jestli se chcete zlepšit, musíte trénovat. I tak to pár lidí překvapí. Když se zeptáte vašeho kamaráda: „Jak často trénuješ?“ Podívají se na vás jako byste spadl z višně.

Je možné, že vašemu tréninku chybí určitý systém. Jakmile si trénink trošku uspořádáte, všechno bude daleko jednodušší. Uvědomte si, na čem musíte zapracovat a ideálně si domluvte lekce s trenérem.

5) Je to proces

Uvědomte si, že když se chcete v něčem zlepšit, musíte se zbavit předešlých špatných návyků a to nepůjde jen tak snadno. Bude to chtít čas.

Odehrajete ještě spoustu špatných úderů, ale mějte na paměti, že to je součástí procesu. 

Ed Grant ve své knize popisuje jak důležité je soustředění. Když se učíte novým návykům, musíte se více zaměřit na váš švih. To znamená, že se tolik nestaráte o to, kam letí míček, ale převážně o správně provedený švih.

6) U švihu netlačte na pilu

S tímto bojuje spousta lidí. Jak poznáte, že je váš švih příliš tvrdý? Snadno – zdá se vám namáhavý. Golfový švih by měl být hladce přirozený pohyb. Zkuste si švih bez míčku (nebo se zavřenýma očima), snadné a bez námahy, že?

Představte si v hlavě, jak hladce by měl váš švih vypadat. Mnoho hráčů má v sobě tolik napětí, že už ani neví, jak se uvolnit. Toto je však třeba důsledně trénovat.

7) Najděte v golfu zase zábavu

Když dlouho nepřichází žádné zlepšení, je třeba přehodnotit co od hry vlastně chcete. Šest předešlých tipů vám mohlo nabídnout nový pozitivní směr. Začněte se golfem zase bavit a užívejte si krásných dnů v přírodě.

Golf může být občas nesnesitelný a je jen a jen na vás, zda se rozhodnete do něj investovat více času a povýšit svou hru na novou úroveň nebo zůstanete u rekreačního víkendového hraní s přáteli. Hezkou hru!