Jak se hraje hra se čtyřmi míči tzv. Four Ball

Jak hrát hru se čtyřmi míči - tzv. four ball

Golfová hra se čtyřmi míčky vychází z anglického originálu „Four ball“. Jde o týmovou hru dvou týmů o dvou hráčích proti sobě. Každý hráč hraje svým míčkem a lepší dosažené skóre se zapíše jako skóre týmu.

Four ball tedy hrají dva týmy se dvěma hráči. Celkem tedy čtyři a každý má vlastní míček. Odtud je tedy odvozen název hry. Je zvykem hrát na jamky, nicméně si můžete zahrát i na rány.

Four ball v profi golfu

Jamková hra čtyřmi míči se hraje například na největších mezinárodních turnajích Ryder Cup, Presidents Cup a Solheim Cup.

Jak může vypadat ukázková hra

Každý hráč v týmu hraje, dokud nedostane míček do jamky. Pak porovnají dosažené skóre a zapíší to lepší. Pokud hráč Petr zahraje 4 rány a hráč Pavel 5 ran, jako skóre týmu se počítají 4 rány od Petra. Tohle skóre je pak použito proti soupeřícímu týmu. Buď jako vítězné nebo se zapíše průběžně do celkového skóre.

Hru Four ball si nejlépe užijte proti podobně silným soupeřům

Four ball tedy můžete hrát také jen ve dvou hráčích proti hřišti na nejlepší celkové skóre.

Pokud je v průběhy hry jasné, že jeden hráč bude mít menší počet ran, nemusíte aktuální jamku dokončit. Nicméně myslete na to, že golf umí být pěkně zrádný, takže raději zvedněte míček až ve chvíli, kdy bude druhý míček bezpečně v jamce.

Jak je to u Four ball s handicapy 

V jamkové hře se od handicapu všech hráčů odečítá handicap hráče s nejnižším handicapem. Tento hráč hraje s nulovým handicapem, ostatní pak hrají s handicapem odpovídajícím rozdílu handicapů.

Ve hře na rány můžete odečítat následovně:

  • muži 90% handicapu,
  • ženy 95% handicapu.

Pro koho je Four ball určen

Hru čtyřmi míči si nejvíce užijete se soupeři podobných golfových dovedností. Jedině tak se nejlépe uplatní výhoda zapisování lepšího skóre. Navíc je přesně jasné, jak na tom je skóre, protože všichni hráči hrají na stejný počet ran.

Hru si může zahrát dokonce i amatér proti profesionálovi, ale pamatujte na to, že budete muset počítat handicapy, což se může za chvíli stát velice otravným. Pro spoluhráče velmi rozdílných dovedností je mnohem vhodnější hra Scramble, která je představena v tomto článku.

Článek byl připraven ve spolupráci s Lukášem Hartmannem z Jamkoviště.cz