10 zajímavostí, které jste o golfu určitě nevěděli

Vybrali jsme 10 golfových perliček, které vás možná dost překvapí.

1. Na greenu neplatí „do dvojice všeho dobrého“. Šance, že eso zahrajete v jedné hře dvakrát, je 1:67 miliónům. Pro srovnání máte mnohem lepší šanci vyhrát první cenu ve Sportce – přibližně 1:7 miliónům.

2. Úplně první golfové míčky byly dřevěné. V 17. století se začaly vyrábět z tenké kůže a plnit husím peřím. Péřové míčky byly používány až do roku 1848. Poté byly nahrazeny tzv. „Gutta míčky“. Ty dostaly jméno podle gumovité šťávy tropických stromů Gutta. Předchůdce dnešních míčků, tedy prvních míčků s jádrem, vyrobil Coburn Haskell.

Přehled historického vývoje golfového míčku


3. Nemáte dobrý pocit z vysokého handicapu? Nezoufejte. Pravdou je, že 80 % všech golfistů nikdy nedosáhne menšího handicapu než 18.

4. Sedmá jamka na hřišti Sano Course v golfovém klubu Satsuki v Japonsku je nejdelší jamkou na světě. Měří neuvěřitelných 831 m.

5. Pojem „birdie“ pochází ze začátku 20. století. Americký gentleman Ab Smith během hry prohlásil „That was a bird of shot“, kde si bez znalosti souvislostí netroufneme na doslovný překlad. Každopádně tento výrok z roku 1903 se nakonec změnil na termín, který známe dnes.

Památeční deska na hřišti v Atlantic City, kde vznikl termín Birdie

6. Je nemožné, aby se 5 letému dítěti podařila jamka na jeden úder? Není. První byl Cosby Orr. A to už v roce 1975. Tento rekord drží dodnes.

7. Nejznámější levák ve světe golfu má jedno tajemství. 4 násobný vítěz Major, ano je to Phil Mickelson, se narodil jako pravák. Jako dítě jednoduše okoukal levostranný švih svého otce.

8. Nejvýše postavené hřiště na světe se nachází v golfovém klubu v Peru. Ve svém nejnižším bodě dosahuje výšky 4 369 m.n.m. Pro srovnání – naše nejvyšší hora Sněžka měří 1 608 m.n.m.

9. Golf se dokonce hrál i na Měsíci. Společně s vrhem oštěpem to jsou jediné dva sporty, které se kdy hrály mimo Zemi. V roce 1971, astronaut Apolla 14 – Alan Shepard, zahrál jednoruký úder 6 železem. Víc mu jeho skafandr nedovolil.

10. Je obecně uznáváno, že golf vznikl zhruba před 500 lety ve Skotsku. Číňané však tvrdí, že vynalezli podobnou hru během dynastie Song, údajně již v roce 943 n.l.

Tak schválně, kolik zajímavostí jste již věděli předem? Pošlete článek kamarádům golfistům, aby si také rozšířili obzory.