18 nejkrásnějších jamek světa – 1. část

Na světě existuje mnoho nádherných golfových jamek, na kterých je radost si zahrát. Jak ale vypadá 18 nejkrásnějších jamek podle magazínu GolfDigest? Podívejte se sami!

 

1. Old Course at St. Andrews, 18. jamka

Obyvatelé městečka St. Andrews pomáhají vytvářet nezapomenutelný zážitek na finální jamce hřiště Old Course. Panoramatický výhled na Hamilton Hall, klubovnu Royal and Ancient a monument Martyr, společně s místními obyvateli přihlížejícími z verandy, vám připraví jedinečný herní zážitek.

1

 

2. Cypress Point Golf Club, 16. jamka

Toto hřiště má své kouzlo. Míček musí urazit více než 180 metrů nad vodou, zdolat útesy a zrádné bankry. Jde o jednu z nejtěžších třípar jamek na světě.

2

 

3. Old Head Golf Links, 4. jamka

Hřiště Old Head nabízí mnoho malebných jamek, ale čtvrtá čtyřpar jamka, trefně nazvaná „The Razor’s Edge“ (ve volném překladu „Na ostří nože“) o délce přes 390 metrů, nabízí výhled z útesu přímo na moře a maják. Kousek od pobřeží se nachází vrak britské zaoceánské lodi RMS Lusitania, která byla potopena za 1. světové války německou ponorkou.

3

 

4. Augusta National Golf Club, 12. jamka

Llondy Mangrum jednou tuto jamku nazval jako „nejkrutější třípar na světě.“ Dvojnásobný vítěz Masters Ben Crenshaw svádí náročnost jamky pro změnu na to, že je postavena na starém indiánském pohřebišti. Jedna věc je však jistá, pokud se díváte v televizi na golf a zrovna se v Augustě hraje dvanáctá jamka, tak vás přiková k obrazovce.

4

 

5. Oakmont Country Club, 3. a 4. jamka

Technicky vzato jsou to dvě jamky, ale vzhledem k jejich blízkosti existují jako jeden úchvatný celek.

5

 

6. Pine Valley Golf Club, 18. jamka

Hřiště Pine Valley by mohlo být známé díky kterékoliv ze svých osmnácti jamek. Avšak díky nástrahám, těsným hranicím a vyvýšeným greenům připadá absolutní prvenství finální jamce číslo osmnáct.

6

 

7. Old Course, St. Andrews, 17. jamka

17. jamka na hřišti Old Course má mnoho přezdívek: Nejtěžší na světě, Nejpamátnější par 4 či Nejvíc vzrušující jamka. Jedná se o 412 metrů dlouhý čtyřpar, který vyžaduje odpadl přes železniční hotel na napravo zahnutou fairway obklopenou vřesem. Následuje přístup na rovný green, který je střežen nevyhnutelným bankrem. Jamka je ukončena kamennou zídkou, od které se odráží přetažené rány. Tato jamka není žádný med!

7

 

8. Augusta National Golf Club, 13. jamka

Člověk by si myslel, že moderní golfové technologie tuto 466 metrů dlouhou pětipar jamku hráčům ulehčí. Chyba lávky. 13. jamka patří každým rokem na Masters k těm klíčovým. Na této jamce se zelené sako nevyhrává, ba právě naopak!

8

 

9. Harbour Town Golf Links, 18. jamka

Maják Candy Cane se pro toto hřiště stal ikonou. 18. jamka je ale známá pro víc než jen samotný maják na pobřeží moře. Jamku obklopují písečné duny, na levé straně je to samá bažina a hráči, kteří napálí míček moc doprava, skončí v borovicovém lese. Dohromady ale vše funguje perketně!

9

Pokračování článku s druhou devítkou je zde.