6 tipů, aby si děti zamilovaly golf

Všichni sníme o tom, že se z našich dětí jednou stanou golfisté. Ale co nejlépe dělat pro to, aby si tuhle hru zamilovali?

Pokud jste jako my, zjistili jste, že po svatbě hrajete golf méně. A ještě daleko méně, co se vám narodily děti. Ale i přesto je tady naděje.

Není pochyb o tom, že při golfu s dětmi mohou nastat komplikace (naše poslední partička zahrnuje znechuceného syna, jak zahazuje osmičku železo do kopřiv).

Zde je osobitý a praktický návod jednoho tatínka, jak přivést děti ke golfu.

1. Vyberte si ten správný čas

Určitě víte, že golf s dětmi není činnost pro nedělní ráno. Nebo alespoň ne, pokud máte v plánu jít na golfové hřiště, kde budou i ostatní hráči. Doporučuji najít si čas pro golf ve večerních hodinách. Nejen z ohledu na golfové kolegy, ale také na vlastní příčetnost.

Věřte mi, že není legrace sledovat vaše dítě, jak osmkrát za sebou trefí bunker. A to celé za vámi sleduje nějaký bručoun s rukama v bok na fairwayi. Jsem zastáncem toho, že děti by se měly naučit tempo golfu už od samého začátku. Ale zaděláváte si na problémy, pokud jim čas od času nedovolíte alespoň malé zdržení.

2. Nechte je se radovat z nových věcí

Já sám se jako rodič snažím přinutit své děti, aby se příliš neupínali na materiální vlastnictví. Musíte si však připustit, že všechny věci potřebné pro golf, jsou pro děti součástí zábavy. Tímto samozřejmě neříkám, abyste koupili úplně nový set Callaway.

Ale potěší i ty nejmenší věci jako např. značkovač míčku, týčka, či nové balení míčků. Tohle by mělo vydržet na první měsíc jejich golfové kariéry.

3. Použijte golfovou buggy

Jeden z dalších kompromisů, který je třeba udělat, pokud hrajete golf s dětmi. Určitě se jako golfista po hřišti pohybujete po svých, neboť věříte, že takhle by se golf měl hrát. Ale pro děti je jízda golfovým vozítkem velikou zábavou.

A jistě zcela jej uvítáte, když na vás přijde únava z toho, jak celý den nosíte svou tašku. Neříkám, abyste brali buggy pokaždé, když jdete s dětmi na golf, ale čas od času vám zpestří společný čas na golfu.

Photo credit Flickr @Tim Evanson a @willholmes

4. Upravte vzdálenosti

Tohle by mělo být zřejmě na seznamu jako číslo 1, neboť má důležitou roli v radosti dětí z celé hry. Není třeba nutit dítě, aby hrálo na stejnou vzdálenost jako vy. Takhle se pro ně hra stane daleko lépe zvladatelná. A umožní jim to zažít aspoň pár pozitivních chvilek, než zjistí, jak zlá tato hra dokáže být.

5. Počítejte skóre jinak

Moji kluci jsou tak moc soutěživí, že trvají na tom, abychom skóre zapisovali tradičním způsobem. Ale ukázal jsem jim systém počítání, který je vhodný pro jejich dosavadní úroveň.

Vymysleli jsme, aby své odpaly hodnotili na tříbodové stupnici. Pokud jsou se svým odpalem spokojeni, hodnotí jej +1. Když je odpal zcela normální, hodnotí jej 0. A pokud se svým odpalem nejsou spokojeni vůbec, ohodnotí jej -1. Jakékoliv skóre s kladným výsledkem je vítězství.

6. Zdůrazněte do jisté míry pravidla chování

Další důvod, proč bude lepší, když bude hřiště prakticky prázdné. Chcete mít možnost, ukázat svým dětem pár základních pravidel chování při golfu – aby si počkali až na ně přijde řada, nestavěly bábovičky na písečných překážkách – bez toho aniž by se pro děti golf stal školou mravů na trávě.

Pokud jsou vaše děti mladé, chcete jim dát jen základy toho, jak respektovat hřiště a ostatní hráče. Ale zcela určitě nechcete, aby si myslely, že golf je sbírkou věcí, které nesmějí dělat.

Máte další tipy, podělte se o ně s námi na facebooku.