Jak vybrat golfové boty

Dobrá golfová obuv určuje to, jak se budete cítit na hřišti.

Výrobci golfové obuvi v poslední době investují nemalé částky do výzkumu a vývoje s cílem zajistit maximální pohodlí pro hráče.

Přinášíme nejnovější poznatky z obuvního průmyslu pro golfisty.

Hranice se za posledních 20 let posunuly opravdu mílovými kroky do předu. Týká se to především v oblasti podrážky a použitých materiálu. Např. společnost Nike nabízí golfistům tzv. Flyknit technologii, která je inspirována sportovní ponožkou a na základě zpětné vazby od atletů – běžců.

Za zmínku stojí určitě zmínit i novinku od společnosti Adidas, která přišla s obuví jak pro pravoruké tak pro levoruké hráče. Pomocí přesně tvarované podrážky, umožní lépe zaujmout postoj při ranách. Nedílnou součástí moderní obuvi je také technologie waterproof, která pomocí nepromokavých materiálů zaručuje golfistům, že naše chodidla zůstanou v pohodlí a suchu.

Následující informace pomohou s výběrem správné golfové obuvi.

Druhy golfových bot

Spikové (spajkové) boty
Klasická golfový obuv, která je na trhu již několik desítek let. Vyznačuje se především zvýšenou stabilitou, kterou zaručují právě spiky.

Ukázka spike obuvi

Před nákupem si řekněte, co hlavně očekáváte od golfových bot:

  • vodotěsnost – waterproof,
  • prodyšnost,
  • lehkost,
  • stabilitu (vhodnost do každého počasí),
  • barvu.

Vše z výše uvedeného dnešní trh nabízí. Moderní technologie nabízejí i kombinaci tradiční spikové boty s nízkou váhou, což mnoho hráčů právě hledá.

Bez-spikové (spikeless) boty
Průkopníkem v této oblasti se stala dozajisté společnost Ecco, která přinesla na trh něco nového a zároveň velice žádaného. Za pár let si získala své věrné fanoušky a v dnešní době tento typ golfových bot nabízí již každý výrobce.

Někdy se tomuto typu přezdívá Street boty, a to proto, protože je možné je pohodlně nosit i mimo golfové hřiště se zachování stylu a designu.

Jsou především nízkoprofilové, což má za následek nízkou váhu a plochou podrážku, která však nemusí sedět úplně všem. Většina bot je vybavena gumovými kolíky (spiky) nebo důlky místo standardních spiků.

I mezi profesionálními golfisty bychom v dnešní době našli mnoho golfistů, kteří oblékají právě tento typ golfové obuvi.

Tou největší výhodou tohoto typu golfové obuvi je fakt, že jsou lehké a nemusejí vás tolik bolet záda po odehrání 18 jamek.

Ukázka bezspikové obuvi

Mezi nevýhody bychom mohli zařadit určitě fakt, že boty nemají takovou přilnavost (stabilitu) v delší trávě a za mokra.

Zimní boty
Jedná se o vzácný druh bot, ale hojně využívaný v zemích kde není teplé počasí po celý rok. Jsou navrženy jako kotníkové boty a zároveň jsou tepelně izolované a disponují technologií waterproof. Komfort těchto bot je vykoupen jejich funkčností a zároveň poskytují maximální stabilitu i na zabláceném povrchu.

Nejbežnější výrobní materiály

Kůže
Kožený materiál je zdaleka nejoblíbenější volbou pro golfové boty na celém světě,
a to právem. Vlastnosti kůže jsou v tomto případě velice žádané, zejména z hlediska jejich nepromokavosti a zároveň prodyšnosti.

Dále je pak důležité zmínit i fakt, že kožené golfové boty pevně svírají chodidla, takže nedochází k posouvání šlapek uvnitř bot. Výrobci zpravidla nabízejí 1-2 roky záruku na voděodolnost. Připravte se však na fakt, že kvalita tohoto materiálu je vykoupena vyšší cenou.

Syntetický materiál (kůže)
Jedná se o levnější alternativu kožené obuvi. Syntetickým materiálem je pokryta svrchní část bot, nejčastěji se jedná o neporézní polyesterový materiál, který odvádí vlhkost z bot. Boty opatřeny syntetickým materiálem jsou lehčí než kožené boty a cena je také nižší.

Waterproof
Tento druh materiálu je extrémně silný a velmi odolné proti vodě. Jedná se populární volbou pro zimní část sezóny. Materiál je zároveň prodyšný a plně odolný vůči vodě. Tento druh obuvi nedoporučujeme v parných letních dnech, kdy může docházet k tomu, že se chodidla zapaří.

Druhy spiků

Dobrá trakce (přilnavost) je důležitá při golfovém švih. Boty musí být v kontaktu se zemí, a to zaručují právě spiky, které se zaboří do měkké trávy.

Měkké nebo plastové
Plastové hroty jsou zdaleka nejpopulárnější. Jsou lehké a v dnešní době i odolné vůči tvrdému povrchu. Pokud dojde k jejich opotřebení, tak jsou velice snadno vyměnitelné pomocí speciálních klíčů, které jsou součástí balení nových spiků.

Chystáte-li se hrát golf na tvrdém a suchém povrchu, tak doporučujeme zvolit tzv. bez-spikové golfové boty, ze kterých Vás nebudou bolet záda a zároveň poskytnou dostatek stability pro golfových švih.

Kovové
Stále méně a méně časté. Kovové hroty jsou nejpoužívanější mezi profesionály. Mají delší a ostřejší hroty, které se pořádně zařezávají do greenů, což může mít při neopatrné chůzi za následek, že se greeny poškodí. Rovněž nejsou vhodné na tvrdé a vyprahlé povrchy, což může vést majitele k nepohodlí.

Boa technologie
Jedná se o speciální typ mechanického šněrování golfových bot, který výrobci zavedli u některých řad svých bot. Stahování bot je pomocí mikrovlákna, které umožňuje jemné a rovnoměrné dotažení, jenž zabraňuje lokálnímu tlaku a zahřívání chodidla. Boty opatřeny touto technologií jsou zpravidla o něco dražší než modely s klasickými tkaničkami.

Jak funguje BOA technologie – images credit @Footjoy

Nyní byste měli mít dobrý přehled o základních vlastnostech golfové obuvi, abyste si mohli vybrat ty správné boty na golf!