Jak správně vypočítat golfový handicap

Mezi golfisty se objevuje jedna otázka častěji, než kterákoliv jiná. Tušíte? Co třeba tahle: „Jaký je tvůj handicap?“ Je to dotaz, který často vyvolává chlubivé nebo naopak rozpačité odpovědi.

Jakmile tedy najdete nového soupeře, který si s vámi rád zahraje, určitě budete chtít znát vaše handicapy. A pokud si náhodou nevíte s výpočtem handicapu rady, máme pro vás tento návod.

Nejdříve musíte samozřejmě odehrát pár kol a zapsat si veškeré údaje vašeho výkonu. Obecně platí, že 5 až 20 kol je dostatečný počet pro správný výpočet handicapu.

Samotný výpočet

Důležité je zjistit course rating (srovnává náročnost jednoho hřiště k druhému) a slope rating (vyjadřuje relativní obtížnost hřiště pro hráče). Odečtěte course rating od vašeho dosaženého výsledku a vynásobte 113. Získané číslo pak vydělte slope ratingem na vaší score kartě, abyste získali váš handicap.

Důvodem, proč course rating a slope rating hrají při výpočtu handicapu důležitou roli, je to, že obě čísla vyjadřují náročnost hřiště. Řekněme tedy, že Tomáš a Petr měli v průměru 100 ran na 18 jamek, ale Petr hrál na náročnějším hřišti. Jako alternativa k použití průměrného skóre pro stanovení handicapu je do porovnání zohledněn odlišný stupeň obtížnosti.

Proveďte tento výpočet pro každé odehrané kolo. Dále vynásobte nejmenší rozdíl číslem 0.96. Nyní konečně znáte odpověď na otázku ohledně handicapu. A pamatujte, že umět handicap správně vypočítat, je daleko důležitější, než handicap samotný. Hezkou hru!