Rozhovor s Jessica Korda

Do patnácti let reprezentovala Českou republiku. Poté se rozhodla ponechat americké občanství a od tohoto věku nastupuje za Spojené státy. Mezi důvody rozhodnutí uvedla celoživotní trvalý pobyt ve Spojených státech a šanci nastoupit za USA v Solheim Cupu. Součástí amerického družstva se pak stala v roce 2013.

Sama o sobě říká:

„Pocházím z Česka, mám tam rodinu, ale já osobně se cítím jako Američanka.“

V rozhovoru pro americký sportovní kanál se rozpovídala, proč tolik miluje golf.

„Golf je zkrátka zábava. Líbí se mi, že tento sport můžete hrát opravdu s každým. S profíky, nebo i s lidmi, kteří hrají jen pro radost. Obzvláště ráda hraju se svými sourozenci. Někdy jsou naše hry natolik vyhecované, že spolu klidně i týden nemluvíme.

S golfem jsem začala v 5 letech v akademii Davida Leadbettera na Floridě. Moje maminka mě přihlásila do spoustu sportů – golf byl jedním z nich. Ze začátku mě ale golf moc nebavil, přišel mi nudný.

Pak se mě však ujala trenérka Tracy Little (dnes už Tracy Reiser). Díky ní se pro mě stal golf zábavou. Myslím si, že to je pro děti to nejdůležitější, aby se sportem bavily a pomalu objevovaly i tu soutěživou stránku. Našla jsem si spoustu kamarádů a začla se golfu více věnovat.

Když jsem si v 15 letech zahrála svůj první US Women’s Open, uvědomila jsem si, jak chci naložit se svým životem. Na turnaji jsem skončila 19.

Je spousta důvodů, proč jsem dala přednost golfu před tenisem. Na tenisu se mi moc nezamlouvalo běhání a pocení. S pocením to však není moc slavné ani při golfu. Musíme hrát i při vysokých teplotách a tak se tomu neubráníte. Tenis však ráda sleduju v televizi. Když se podívám zpětně, věřím, že jsem se rozhodla správně.

Golf si užívám každým dnem víc a víc. Na rozpáleném tenisovém kurtu by mi to asi tolik nešlo.“