Jak vybrat golfové oblečení proti dešti

Pokud patříte mezi golfisty, kteří hrají golf v dešti a zimě, je nezbytností, abyste měli šatník vybaven právě golfovým oblečením, které disponuje technologií waterproof, jenž chrání před rozmary počasí.

Úsilí, které budete věnovat do správného výběru golfového oblečení, oceníte právě tehdy, když teploty spadnou pod 15 stupňů nebo začne pršet.

Není pochyb o tom, že sortiment „waterproof“ a „windproof“ oblečení je dost široký na to, aby si vybral opravdu každý. Takže stačí začít šetřit a přečíst si následující informace o nepromokavém oblečení, které vám pomohou s výběrem.

 

Technologie nepromokavého oblečení

Waterproof
Jak již sám název napovídá, tento typ golfového oblečení je zcela vodotěsný. Na špičkové úrovni (vodní sloupec 15.000 – 20.000 mm) zaručí, že oblečení, které máte pod bundou a kalhotami zůstane zcela suché. Gore-tex technologie je nejběžnější materiál, který se právě používá k tomu, aby tělo golfistů zůstalo v suchu a pohodlí.

Je použita tvz. mikroporézní membrána, která dodává úžasné vlastnosti. Další použitá technologie je laminát Gore-tex, který je vložený mezi podšívku a vnější textilii. Membránové otvory jsou dostatečně malé na to aby dokázaly vyloučit vodu a zároveň dostatečně velké na to, aby umožnily cirkulaci vzduchu. Což považujeme za největší výhodu, pokud hrajete golf v dešti.

Chcete-li získat 100% nepromokavé golfové oblečení, budete muset poměrně hluboko do peněženky, ale zatím neexistuje jiná alternativa.

goretex

Princip fungování Gore-Tex membrány


Rainproof/Showerproof
Nejčastěji zaměňovaný pojem právě s waterproof. Jedná se o tzv. sekundární formu ochrany proti dešti. Golfové oblečení označené právě touto technologií je obvykle vybaveno materiálem z teflonu. Ten zabraňuje proniknutí vody v krátkém časovém horizontu a zároveň umožňuje proudění vzduchu a odvod vlhkosti. Oblečení označena touto technologií jsou levnější variantou než oblečení waterproof. Každopádně se jedná o velice spolehlivý druh ochrany před deštěm.


Windproof
Oblečení odolné proti větru poskytuje přesně to, co říká – chrání před větrem. Použité materiály zabraňují, aby vás vítr vyhnal z golfového hřiště. Jedná se o nejúčinnější volbu ochrany v chladném počasí. Zřídka kdy bývá oblečení s touto technologií voděodolné, což ale neznamená, že jej nemůžete nosit ve vlhkém počasí.

 

Golfové bundy a vesty

Golfové bundy
Základní typ golfového oblečení do horšího počasí. Zajišťuje aby hráči zůstali v teple a pohodlí. Jendou z nejdůležitějších vlastností je, aby golfisty bunda neomezovala v pohybu při švihu. Mnoho golfistů je schopno utratit tisíce korun pouze za to, že tu samou bundu viděli u kolegů ve flightu nebo u kamaráda, aby posléze zjistili, že jim bunda nesedí, ale „pouze“ vypadá dobře. Při výběru bundy na golf doporučujeme zhodnotit následující faktory:

   • pohodlí – bunda musí být pohodlná na nošení
   • hratelnost – hráč musí být schopen švihat, tak aby bunda neomezovala v pohybu
   • vlastnosti – waterproof, windproof, kapuce, vnitřní podšívka, manžety, nastavitelnost

bundy-telo

Ukázka goflových bund a vest


Golfové bundy s krátkým rukávem
Jedná se o novinku 21. století, která ochrání hráče během teplých dnů v dešti. Zpravidla se jedná o tenčí verzi klasické golfové bundy. Krátký rukáv nabízí hráčům více prodyšnosti a více volnosti pohybu. Budy jsou vybaveny tzv. ¼ zip designem, což znamená, že zapínání bundy je pouze do čtvrtiny celkové délky.

Tyto bundy jsou populární zejména mezi profesionálními hráči, kteří se pohybují v teplých klimatických podmínkách.  Krátký rukáv z pravidla končí v oblasti lokte. Hlavní myšlenkou při designu této bundy je, že čím delší rukávy, tím více omezující pohyb při golfovém švihu.

Při nákupu se ujistěte, že bunda disponuje technologiemi, které potřebujete. V dnešní době výrobci nabízí materiály, které jsou jak windproof, tak i voděodolné.


Vesty
Tento typ golfového oblečení je velice populární zejména u pánů. Nejčastěji se využívá na jaře, kdy teploty nejsou tak vysoké a zároveň nechcete být omezováni v pohybu. Vesty se nosí nejčastěji na golfovém triku a poskytují komfortní ochranu. Vesty se nedoporučuje nosit v dešti a větru, protože nedokáží plnohodnotně ochránit tělo.


Golfové kalhoty a doplňky

Kalhoty
Jsou stejně důležité jako jakákoliv jiná část golfového šatníku. Ke konci golfové sezóny (tj. na podzim) jsou rozmary počasí v plné síle. Téměř všechny nepromokavé a větru odolné kalhoty disponují stahovatelným lemem v pase, takže je velice pohodlné je nosit přes šortky. Některé kalhoty nabízí hráčům místo kapes rozparky, takže nemusíte vydávat věci z původních kapes.

Nepromokavé kalhoty
Mají delší nohavice, aby došlo ke 100% ochraně v nepřízni počasí, což má za následek, že nedochází ke shromažďování vody v oblasti bot. Většina kalhot nabízí zipy v dolní části, aby jejich oblékání bylo rychlé a pohodlné bez nutnosti zouvání se.

kalhoty-telo

Ukázka golfových kalhot a doplňků


Čepice a rukavice
Udržet si končetiny v teple v tom nejhorším počasí je zásadní. Pokud hráč dostatečně neochrání své ruce, tak nemůže čekat, že bude hrát dobrý golf. Určitě si na podzimní partičku golfu pořiďte zimní golfové rukavice a čepici. Alternativou čepice pak může být golfový klobouk.

Cenný tip na závěr

Věnujte péči o vaše golfové oblečení s technologií waterproof. Po použití je vždy omyjte vodou. Hlavně je nezapomínejte v golfovém bagu, protože by mohlo dojít v důsledku nadměrné vlhkosti ke ztrátě jejich funkčnosti. Pokud bude o své věci dobře pečovat, tak vám to jistě vrátí na hřišti v podobě 100% ochrany před vnějšími vlivy.