Jak vybrat elektrický golfový vozík

Není pochyb o tom, že pokud budete vozit své hole na golfovém vozíku, tak ušetříte mnoho síly, která se vám bude hodit na konci rundy.

Pryč jsou dny, kdy pouze starší golfisté používali vozíky nebo buggy. Mnoho mladších hráčů se nyní rozhodlo pro moderní a energeticky úsporné varianty, jenž golfové vozíky bezesporu jsou.

V tomto článku se snažím vysvětlit rozdíly mezi jednotlivými vozíky, které jsou v dnešní době na trhu k mání.

Typy golfových vozíků

Manuální golfové vozíky (Pull nebo push)
Jedná se o lehčí a levnější variantu k elektrickým vozíkům. Jsou ovládány manuálně, a to buď tlačením (tříkolové golfové vozíky) nebo taháním (dvoukolové golfové vozíky). V poslední době se ještě na trhu objevily tzv. čtyřkolové vozíky, které disponují čtyřmi kolečky a zvýšenou stabilitou.

Dvoukolové vozíky (Pull golf trolley)
Tento typ vozíků je navržen tak, že jej taháte za sebou, což může mnohdy způsobit, že po pár kopcovitých jamkách máte ruce vytahané jako opice. Pokud ovšem hrajete na rovnějším typu hřiště, tak určitě neprohloupíte. Navíc tato varianta golfových vozíků je výrazně levnější než např. tříkolové nebo čtyřkolové vozíky.

Největším mínusem těchto vozíku je jejich stabilita. To má za následek, že čas od času se stane, že se na nerovném terénu vozík překlopí a musíte sbírat své nádobíčko z fairwaye.

 

voziky-prehled

Ukázka nejběžnějších golfových vozíků

 

Tříkolové vozíky (Push golf trolley)
V dnešní době je můžeme považovat za nejpoužívanější vozíky na trhu. Umožňují hráčům mnohem lehčí pohyb po hřišti a přitom vynikají stabilitou. Většina vozíků disponuje příslušenstvím jako je brzda (ruční nebo nožní). Součástí bývá zpravidla i držák na deštník či scorekartu pro pohodlné psaní skóre. Kolečka vozíků jsou vybavena ložisky, která napomáhají snadnému pohybu po hřišti.

Elektrické golfové vozíky
Jsou používány napříč všemi věkovými kategoriemi. Ovládání elektrického golfového vozíku je velice snadné a v případě, že se pohybujete na hřišti, které má kopcovitý charakter, tak jej určitě oceníte.

Jak vybrat elektrický vozík

Při výběru elektrického vozíku byste měli zvážit následující faktory:

• typ baterie (olověná, lithiová)
• výdrž baterie (18 jamek, 36 jamek)
• doba nabíjení
• možnost nastavení dojezdu (10, 20, 30 nebo 45 metrů)

Ceny elektrických vozíku jsou obvykle vyšší než většina manuálních vozíků, ale v dlouhodobém horizontu to je dobrá investice, protože vám umožní se soustředit pouze na hru a ne únavu nebo dokonce na bolest zad.

Některé vozíky vám umožní na displeji sledovat nejrůznější informace, některé jsou užitečné, jiné už méně. Co považujeme za výhodu je určitě indikátor stavu baterie nebo ukazatel rychlosti. Ale takový krokoměr, který zobrazuje ušlou vzdálenost, toho moc o vaší hře neřekne. Těmito displeji jsou vybaveny například elektrické vozíky Motocaddy.

Většina výrobců elektrických vozíků také nabízí golfové bagy, které padnou jako ulité do dané značky vozíku. Jedná se např. o technologii Easilock, která pomáhá uchycení bagu na vozík pomocí šroubků – není třeba už popruhů pro stažení.

Videoprezentace technologie Easilock

Použité materiály

Hliník
Velkou výhodou hliníku je jeho extrémně lehká konstrukce, což má za následek velice snadný pohyb po hřišti. Drobnou nevýhodou je jeho měkký povrch, který může znamenat, že se do něj udělá snadno důlek.

Titan
Vynikající druh materiálu, který způsobuje to, že vozík je extrémně lehký a zároveň odolný. Jedná se o relativně novinkou na trhu, takže za tento typ materiálu musíme sáhnout trošku hlouběji do kapsy.

Ocel
Pokud zvolíte tento typ materiálu, tak počítejte s tím, že manipulace s vozíkem bude o něco těžší než u předchozích typů, díky vyšší hmotnosti vozíku.

Co zvážit před nákupem

Váha
Je nutné vzít v úvahu, že i když vám vozík ušetří energii, tak jej stále musíte ovládat na hřišti nebo následně manipulovat při vyndávání a nandávání do auta. Pokud se jedná o elektrický vozík, tak olověné baterie mohou být docela těžké oproti lithiovým bateriím.

Ovládání – nastavení rychlosti
Některé modely elektrických vozíků mají jen základní funkce na zapnutí/vypnutí s předem nastavenou úrovní výkonu. Jiné mají možnost volby, která umožňuje např. až 9 nastavení rychlosti pro rychlejší pohyb po hřišti. Označení DHC u elektrických vozíků znamená, že vozík udržuje zvolenou rychlost při cestě z kopce – „přibržďuje si“, což oceníte především pokud budete hrát kopcovitější hřiště.

Existují také dálkově ovládané vozíky, které vám umožní ovládání vozíku kolem greenu nebo při chůzi mimo bezprostřední dosah vozíku.

 

Ukázka standardního příslušenství vozíku


Rozměry

Je důležité si vybrat rozměrově správný vozík, tak aby se vešel do kufru auta či do skřínky v klubovně.

Baterie
Bez baterie Váš elektrický vozík nedojede moc daleko. Měli zvážit jaký druh případně jakou výdrž baterie budete potřebovat. Na trhu existují dvě varianty, a to baterie olověná (těžší s menší životností) nebo baterie lithiová (lehčí s delší životností).

Oba dva druhy se dělají v provedení jak na 18 jamek, tak i na 36 jamek. Dalším důležitým faktorem, který byste měli zvážit v případě baterie je doba dobíjení, která se může pohybovat od 2 hodin až do 10 hodin.

Příslušenství
Obecně platí, jak pro elektrické tak manuální vozíky, že příslušenství je nezbytností, které oceníte především tehdy, když začne např. pršet a budete potřebovat držák na deštník.

Další příslušenství, která trh nabízí jsou nejrůznější držáky na GPS zařízení, držáky na golfové hodinky, případně držák na scorekartu. Poslední novinkou jsou USB dobíjecí porty, pomocí kterých můžete dobíjet mobilní telefon či GPS modul.

Manuální nebo elektrický golfový vozík můžeme rozhodně prohlásit za nejužitečnější doplňkovou výbavu každého golfisty.