Půjde nově dropovat aut či ztracený míček?

Za rok a čtvrt vstoupí v platnost nová pravidla golfu. Dočkáme se opravdu zásadních změn. Jedno pravidlo prochází stále vášnivou debatou – možnost dropovat ztracený míč nebo ten, který skončil v autu.

Změnu pravidel připravuje Pravidlová komise R&A společně s USGA.

Jediný bod, který stále není jasný, je dotažení pravidla týkající se ztráty míčku a vzdálenosti. Pokud ztratíte míček nebo jej najdete v autu a nemáte zahranou provizi, tak jestli bude možné s tím něco udělat v místě ztráty (autu) tak, abyste se nemuseli vracet.

Momentálně není stále jasné, zda se v komisi najdete dostatek odvážlivců, kteří zvednou ruku pro tuhle změnu. Jednalo by se totiž skutečně o revoluční novinku.

Dnes je komise rozdělena na dva tábory.

První skupina tvrdí, že hráč musí absolvovat s míčkem celou cestu od odpaliště až do jamky. A tím pádem není možné řešit situaci tím, že řekneme, že asi někde tady v tom křoví bude můj ztracený míček, nebo že možná právě tímto křovím proletěl do autu.

Druhá skupina je pro změnu, jelikož to pomůže tempu hry. Varianta je také zavedení místního pravidla, aby situaci mohli hráči vyřešit na místě.

Nová pravidla vstoupí v platnost v lednu 2019

Jde skutečně o poslední nejasnou věc ve změně pravidel, které vstoupí v platnost od 1. ledna 2019 a seznam změn najdete zde.

Finální verdikt padne v únoru 2018 a zbylý čas do konce roku bude vyhrazen na to, aby došlo k plynulému přechodu na nová pravidla. Budou probíhat školení trenérů a učitelů, překlady pravidel a také šíření výukových materiálů mezi hráče.

Celou situaci kolem nových pravidel bude jistě zajímavé nadále sledovat.