Strečink jako součást každé hry

Každý z nás bude určitě souhlasit, že malé, ale dynamické zahřátí na začátku udělá s naší hrou velké divy. Pokud jste dříve narození golfisté, určitě doporučuji krátké, ale intenzivní zahřátí před každou hrou. V pokročilejším věku ztrácí každý hráč flexibilitu, a každý strečink se na vaší hře pozitivně projeví. Především ale můžete předejít nataženým svalům nebo vážnějším zraněním, která mohou ohrozit celou hru.

 

Rotační pohyby

Zcela nezbytné je protažení ramen a všech rotačních svalů okolo nich. Ramena, ramenní klouby a svaly okolo ramen jsou jedny z nejzatěžovanějších svalových skupin hned vedle zádových svalů. Udělejte proto pár kroužků v ramenou, především směrem dozadu, a připravte tak ramena na veškerou zátěž, která je během hry čeká.

Protáhněte také zádové svaly rotačním pohybem v pasu – ze strany na stranu.  Bude dobré, pokud neopominete ani protažení krku – udělejte pár kroužků v zápěstích a v loktech na obě strany. Potažení karpálních tunelů vám rozhodně neuškodí – otočte dlaně směrem ven, prsty směřují dolů, druhou rukou vyviňte tlak na prsty, až ucítíte tlak v okolí karpálních tunelů.

 

Záda a střed těla

Pro uvolnění zádových svalů a svalů středu těla, použijte z počátku dvě hole, které posunete až k lopatkám, ruce přehodíte přes spojené hole a uvolníte zápěstí. Nejosvědčenější je použít dohromady železa číslo 6 a 7. Váha holí se rovnoměrně rozloží a protáhnete tak lépe váš hrudník, ramena, mezižeberní svaly a zádové svaly. Následně můžete zopakovat celý cvik s jednou holí.

Pokud budete mít možnost využít chiping a pitching před vlastní hrou, odpalte si pár míčku na cvičné ploše. Nemusíte si lámat hlavu se vzdáleností odpáleného míčku nebo místem dopadu k jamce. Důležitější je zahřátí a protažení svalových skupin, které budete na hřišti zatěžovat.

Pokud tato cvičná plocha v okolí hřiště chybí, na první jamce, před úderem do míčku blízko greenu, udělejte pár cvičných švihů před samotným chipováním. Uvidíte, jak se samotná hra zlepší a to hlavně v případě, že jste už nějakou dobu nehráli.

 

Závěrem

Pokud neopomenete ani putting a jeho krátký nácvik, nebude už nic, co by vás na hřišti mohlo zneklidnit. Zkusíte si, jak jsou v daný den upravené greeny, protáhnete si zápěstí a všechny malé kůstky, o kterých ani nevíte, že existují (dokud se neozvou). Zkuste postupně prodlužovat vzdálenost puttů od jamky.

Každá vaše hra by měla začínat pořádným protažením a zahřátím, a v tomto směru vůbec nezáleží na vašem handicapu.

Tak šťastnou ruku a rychlý míček!